Varmepumpe på hytten

Stadig flere hytteeiere kjøper varmepumper til hytten, og salget har hatt en markant økning de siste årene. Dette er det flere gode grunner til, og stadig flere blir klar over de mange fordeler varmepumper har. Noen av disse er økonomi, miljø, bevaring av bygningen og ikke minst bedre komfort.
winter-in-the-mountains-PDEWXAQ

Fordeler med varmepumpe på hytten

Utviklingen har etter hvert sørget for at energibehovet på hytten har økt betraktelig sammenlignet med behovet for bare 10 år tilbake. I tillegg er den vanlige forbruker stadig mer miljøbevisst, og de aller fleste ser nytten av det å gjøre en innsats for miljøet samtidig som man øker komforten i hytten.

Norsk klima er svært variabelt, og de aller fleste hytte eiere bor såpass langt borte fra hytten at det ikke er praktisk å fysisk følge med på oppvarming og nedtining. Moderne varmepumper kan utstyres med en SMS-boks med tilhørende SIM-kort og kan dermed styres ved hjelp av SMS. Noe som gjør det mulig å fjernstyre for eksempel oppvarming slik at hytten er god og varm til man selv ankommer. Med det faktum at man kan ha varmepumpen innstilt på jevn varme året rundt når hytten ikke er i bruk, så bevarer man hyttens bygningskropp på en mye bedre måte.

Når man har varmepumpe vil man normalt holde en temperatur på 5-10 °C når hytten ikke er i bruk. Med en tilnærmet konstant temperatur gjennom hele året, reduserer man risikoen for fuktskader i tillegg til at man unngår risikoen for frosne rør om vinteren. Her kan en med fordel vurdere en pumpe med såkalt 10 graders funksjon. De fleste toppmodellene har en slik funksjon. Dette gjør at du kan ha en vedlikeholdstemperatur på hytta når du selv ikke er der, uten å kaste bort unødvendig energi på å holde hytta unødvendig varm. Da trenger du ikke å bekymre deg for frost og andre skader som eventuelt kan oppstå når det fryser.

En annen klar fordel med investering i varmepumpe er at man på linje med private hjem reduserer energikostnadene med inntil 75% sammenlignet med tradisjonell elektrisk oppvarming. Driftskostnadene er også betydelig lavere enn ved annen type oppvarming som parafin, olje eller gass.

Ta kontakt dersom du er i tvil om hvilken løsning som passer deg best!